Metro catering system
Sklep

Ciekawostki

Idealne pakowanie to estetyczne pakowanie

Oferta opakowań do dań na wynos jest ogromna, praktycznie każdą potrawę można „wydać” na kilka sposobów. To w czym i jak zapakuje swoje danie restaurator - gastronomista zależy od tego jaką kwotę na opakowanie zdecyduje się przeznaczyć i oczywiście od tego co zamówił klient. Rozwiązania standardowe najprostsze i najtańsze to opakowania z tworzyw sztucznych polistyrenu (PS) i polipropylenu (PP) czyli popularne menu boxy i wszelkiego rodzaju pojemniki. Mają różne kształty, pojemności i sposoby zamykania. Tego typu opakowań używa większość gastronomii w Polsce.

Można jednak wyróżnić się używając opakowań wyższej jakości, nietypowych lub z nadrukiem indywidualnym. Pierwszym krokiem są właśnie nadruki indywidualne. Dla niewielkich nakładów stosowane są metody sitodruku i tampodruku oraz etykiety samoprzylepne. Jest to najprostszy sposób aby się wyróżnić. Opakowania wyższej jakości wykonane z droższych materiałów pozwalają lepiej wyeksponować potrawy dodając im niejako wartości. Oprócz walorów estetycznych poprawia się również wartość użytkowa tych opakowań, ponieważ przeważnie przystosowane są do odgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych (PP) a nawet piekarnikach (C-PET) lub są ekologiczne (papier, tworzywa biodegradowalne).

Coraz częściej gastronomia używa specjalnych urządzeń do zamykania opakowań z daniami na wynos. Zamiast wieczek wgrzewana jest w opakowanie folia. Sposób ten pozwala dokładnie uszczelnić opakowanie zapobiegając mieszaniu się poszczególnych części dania oraz wydostawaniu się ich z pojemników. Rezygnacja z zamykania pojemników wieczekami na rzecz folii znacznie obniża koszty pakowania.

Idealne opakowania to ekologiczne opakowania

Opakowania jednorazowe w ostatnich latach zmieniają swoje oblicze. Podobnie jak w innych dziedzinach wystąpił tu mocny zwrot ku ekologii. Praktycznie wszędzie tam gdzie wcześniej występowały tworzywa sztuczne pojawiły się ich ekologiczne odpowiedniki. W przypadku kubków na gorące napoje popularny do niedawna „styropian” zastąpił papier. Talerze jednorazowe z PS czy PP również wypierane są przez produkty wykonane z papieru i pulpy papierowej (Chinet). Pojemniki sałatkowe i kubki na zimne napoje produkowane z tworzyw ropopochodnych coraz częściej wykonuje się z materiałów biodegradowalnych na bazie PLA czyli polimerów otrzymywanych z materiałów odnawialnych (np. mączka kukurydziana) dzięki czemu ich rozkład następuje już w 60-80 dni bez szkody dla środowiska naturalnego.

Dobrym przykładem działań ekologicznych jest wybór opakowań biodegradowalnych przez tzw. liderów rynku czyli wiodące sieci stacji benzynowych czy fast foodów. Warto zauważyć, że nie pijemy już kawy na stacjach benzynowych czy barach kawowych z kubków styropianowych tylko z papierowych. Zmiana ta nie nastąpiła z dnia na dzień, trwała klika lat. Tym bardziej należą się słowa pochwały dla największego producenta i promotora tego typu naczyń w naszym kraju - firmie Huhtamaki Polska. Mowa tu o produktach z serii Bioware, Chinet, Coffe To Go,

Nowością na polskim rynku z tego segmentu są opakowania do kanapek i sałatek wykonane z papieru, których dystrybutorem w Polsce jest firma Metro-Plast.

Aktualności

pokaż wszystkie aktualności

Nagroda za najlepszą ofertę!

Horeca Kraków - smak muzyki, wirtuozeria gotowa...

Zgrzewarka opakowań M-C-S TSS 102-R

Maszyna pakująca Tss125 - Nowość w ofercie!

Odwiedź nasz
sklep internetowy
Wejdź
Masz pytania, zadzwoń! 77 464 44 22 Kontakt Materiały
do pobrania
Zobacz