Metro catering system
Sklep

Zalety i zastosowanie zgrzewarek do opakowań

Powszechnym sposobem pakowania żywności jest umieszczenie ich w szczelnych pudełkach zgrzewanych. Dzięki temu jedzenie na dłużej zachowuje świeżość, właściwą temperaturę oraz właściwości. Do odpowiedniego pakowania potraw niezbędne są wysokiej jakości zgrzewarki do opakowań. Sprawdź, czym charakteryzują się te urządzenia, jakie są ich zalety oraz gdzie znajdują zastosowanie.

Praktyczne i wszechstronne zgrzewarki do tacek

Profesjonalne urządzenia do zgrzewania są przeznaczone do zamykania opakowań na wynos wyprodukowanych z różnych tworzyw sztucznych: PET, PP, aluminium, papieru, a także pojemników biodegradowalnych i wykonanych z pulpy celulozowej powlekanej z serii me.Organic. Dobrej jakości zgrzewarki są szybkie, wydajne i proste w obsłudze, co przekłada się na wygodę korzystania ze sprzętu. Najnowocześniejsze urządzenia, takie jak modele firmy Metro-Catering-System, wyposażono dodatkowo w opatentowane konstrukcje systemów docisku MV oraz wielofunkcyje matryce Infinity, które nie są dostępne w konkurencyjnych zgrzewarkach. Dzięki nim proces pakowania i zgrzewania trwa tylko kilka sekund.

Wykonanie konstrukcji ze stali nierdzewnej i teflonowych płyt zgrzewających wpływa na niezawodność i długotrwałą funkcjonalność sprzętu, a praktyczne wyświetlacze zamontowane w modelach pozwalają na wygodne sterowanie temperaturą i czasem zgrzewania. Szczelne, stalowe korpusy zapobiegają przedostawaniu się płynów do wnętrza maszyn. Szerokie uchwyty w zgrzewarkach do tacek z żywnością pozwalają z kolei na łatwe uzyskanie konkretnej siły nacisku na zgrzewaną folię, a w efekcie zapewniają odpowiedni docisk i błyskawiczne zamknięcie opakowania. Dzięki właściwie osadzonym nożom hartowanym możliwe jest proste odcinanie folii zgrzewalnych o największej grubości.

Dobrej klasy zgrzewarki są dostępne w wielu rozmiarach, co sprawia, że nadają się do zamykania nawet bardzo dużych opakowań stosowanych w gastronomii. Dają też możliwość zgrzewania kilku pudełek jednocześnie, co przekłada się na szybkość pracy.

Zgrzewarki do tacek z żywnością – gwarancja świeżości i jakości produktów spożywczych

Nowoczesne zgrzewarki do pojemników to praktyczne, łatwe w obsłudze urządzenia umożliwiające zabezpieczenie przechowywanych w nich produktów spożywczych. Dzięki temu potrawy gotowe lub na wynos nie wysychają, zachowują swoją świeżość oraz dłużej nadają się do spożycia. Dużą zaletą tego rozwiązania jest możliwość utrzymania właściwej temperatury posiłków, które są przeznaczone do zjedzenia na ciepło.

W hermetycznie zapakowanych pudełkach można przechowywać różne rodzaje produktów spożywczych. Nadają się one do żywności płynnej, sypkiej oraz stałej. To wpływa na komfort transportowania i używania opakowań. Co istotne, zabezpieczoną w ten sposób żywność można przechowywać nawet do 5 razy dłużej niż w pojemnikach z dostępem powietrza.

Zgrzewanie opakowań pozwala też na długo zachować smak, świeżość oraz cenne właściwości i wartości odżywcze produktów. Ważną korzyścią wynikającą ze stosowania zgrzewarek jest też pewność, że zapakowane w środku jedzenie nie wymiesza się ze sobą. Atutem tego rozwiązania jest ponadto estetyka opakowania, co wpływa na walory smakowe spożywanych potraw.

Korzystanie z dobrej jakości zgrzewarek jest łatwe i szybkie, co przekłada się na optymalizację kosztów związanych z pakowaniem. Nie wymagają one profesjonalnej obsługi – wystarczy jedynie krótkie przeszkolenie personelu. Nowoczesne urządzenia są bezpieczne w użytkowaniu. Umożliwiają wygodne i sprawne pakowanie żywności na wynos oraz gotowej. Szczelny zgrzew gwarantuje hermetyczne zamknięcie, co daje pewność, że przechowywane w środku jedzenie nie wysypie się bądź wyleje.

Zastosowanie zgrzewarek do opakowań

Nowoczesne zgrzewarki to maszyny o wszechstronnym zastosowaniu. Sprawdzają się doskonale przy pakowaniu wyrobów garmażeryjnych, owoców, warzyw, sałatek, ryb, potraw obiadowych oraz dowolnych innych produktów spożywczych. Są powszechnie wykorzystywane przez producentów oferujących gotowe posiłki i desery różnego rodzaju. Będą idealne do pakowania jedzenia przez firmy gastronomiczne zajmujące się przygotowywaniem posiłków z dowozem do klienta albo na wynos. Cieszą się szczególnym zainteresowaniem wśród firm zajmujących się cateringiem dietetycznym.

Zgrzewarki do opakowań znajdują też zastosowanie w firmach cateringowych, które przygotowują żywność na różnego typu imprezy i eventy, co sprawia, że jej przewożenie jest bezproblemowe i bezpieczne. Są używane w kuchniach hotelowych oraz tzw. małej produkcji, czyli niewielkich firmach przygotowujących i sprzedających posiłki. To także bardzo praktyczny wybór dla lokali gastronomicznych, sklepów z wyrobami garmażeryjnymi oraz dowolnych innych przedsiębiorstw dostarczających produkty spożywcze.

Liczne zalety i korzyści wynikające ze stosowania zgrzewarek do opakowań sprawiają, że urządzenia te stanowią bardzo praktyczne i polecane wyposażenie każdej firmy zajmującej się usługami gastronomicznymi.

Aktualności

pokaż wszystkie aktualności

Dyrektywa plastikowa opóźniona!

Przede wszystkim higiena, czyli posiłki w drodze

Koniec plastiku?

Pakowanie próżniowe – więcej niż oczekiwania

Odwiedź nasz
sklep internetowy
Wejdź
Masz pytania, zadzwoń! +48 (77) 464 44 22 Kontakt Materiały
do pobrania
Zobacz