Facebook Instagram Sklep internetowy METROO Spacer


logo-mcs

 

 

Maszyny i opakowania produktów spożywczych dla gastronomii

Pakowanie żywności to nasza pasja i codzienność od blisko 30 lat.
Nasze doświadczenie i wiedza są gwarancją tego, że oferujemy naszym klientom najlepszy
i najbardziej ekonomiczny system pakowania dań gotowych – Metro-Catering-System (M-C-S).

 

but mcs

 

 


MCS


MCS


MCS


MCS


MCS


MCS


MCS


MCS


MCS

 

 

 Nagrody dla systemu MCS

Metro-Catering-System 

 ul. Warszawska 20, 48-385 Otmuchów
 POLAND
 +48 77 464 44 22
 +48 77 401 74 40
 +48 77 401 74 50
 info@m-c-s.pl

 

 

 

Metro Catering System

meOrganic

me METROO 1

me METROO 1

 

serwis MCS

 

© 2024 Metro-Plast. All Rights Reserved.

Linie produkcyjne dla gastronomii, Taśmy produkcyjne


Wytwarzanie produktów spożywczych musi spełniać bardzo wysokie standardy. I to pod każdym względem: od wydajności, przez higienę, aż po bezpieczeństwo przeprowadzanych procesów. W związku z tym producenci żywności potrzebują linii produkcyjnych, które nie idą na kompromisy w kwestii jakości. Polecamy więc bliżej przyjrzeć się temu, co mamy do zaoferowania.

Kompleksowe linie produkcyjne dla gastronomii

W naszym asortymencie znajdują się komponenty składowe do zbudowania wysokiej jakości, wydajnej, funkcjonalnej i profesjonalnej linii produkcyjnej. Należą do nich maszyny automatyczne pakujące, napełniająco-zamykające, liniowe, dozowniki, przenośniki taśmowe oraz maszyny obkurczające.

Przenośnik taśmowy Hyper Conveyor wyróżnia się bardzo wysoką wydajnością (1-2 cykli na minutę). Wobec tego nadaje się do zastosowania przy dużych produkcjach. Na dodatek istnieje możliwość jego konfiguracji, więc ten przenośnik taśmowy należy uznać za wszechstronny.

Maszyna obkurczająca DT do przeprowadzenia procesu wymaga zanurzenia produktu w wodzie. Posiada automatyczny przenośnik ładujący/rozładujący. Znajduje swoje zastosowanie zwłaszcza przy pakowaniu świeżego mięsa czy różnego rodzaju serów. Taśmy produkcyjne i automatyczne systemy podawania są w pełni kompatybilne z linią DT.

Urządzenie suszące Tunel TA usuwają wodę po procesie zanurzania lub obkurczania na mokro. Odbywa się to przy pomocy szybkich strumieni powietrza kierowanych z góry oraz z dołu. To doskonale przygotowuje produkt do dalszych etapów obróbki. Linie produkcyjne dla gastronomii z suszeniem mogą działać ciszej dzięki zamontowaniu wentylatora w maszynie.

Z kolei podajnik papieru M-C-S SCA376 to znakomite rozwiązanie dla stoisk ze świeżymi produktami w supermarketach. Można go skonfigurować pod kątem długości cięcia.

Wytrzymałe i higieniczne taśmy produkcyjne

Prezentowany sprzęt został wyprodukowany wyłącznie z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Dotyczy to każdego, nawet najmniejszego elementu. Linie produkcyjne dla gastronomii powstały przy użyciu wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która cechuje się odpornością na korozję, niezwykle łatwą i tanią konserwacją oraz wysokim poziomem higieniczności.

Przenośnik tamowy i pozostałe urządzenia w atrakcyjnej cenie

Na bezpieczeństwie oraz niezawodności nie można oszczędzać. W przeciwnym wypadku standard produkcji obniża się do niezadowalającego poziomu. Nie oznacza to jednak, że taśmy produkcyjne muszą być drogie. Pomimo wysokiej jakości materiałów zastosowanych przy tworzeniu urządzeń oraz wykorzystaniu innowacyjnych technologii, nasze linie wyróżniają się niezwykle przystępną ceną. To oznacza, że na doskonałej klasy przenośnik taśmowy, maszynę obkurczającą i suszącą, a także podajnik papieru może sobie pozwolić nawet mniejsza firma z branży gastronomicznej.

W razie pojawienia się jakichkolwiek pytań dotyczących asortymentu zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego. Nie tylko odpowiemy na wszelkie wątpliwości, ale pomożemy też w skompletowaniu pełnej linii produkcyjnej dla gastronomii.


Maszyny pakujące półautomatyczneMaszyny pakujące automatyczne / liniowetab PROZNIOWE 1tab INNE

Próżniowe automaty pakujące - Maszyny próżniowe do żywności


Pakowarki próżniowe z naszej oferty to idealne urządzenia do profesjonalnego pakowania próżniowego w najlepszej jakości dostępnej na rynku. Cechuje je, obok najwyższej jakości, także bardzo wysoka wydajność pracy i niezawodność. Klienci cenią je przede wszystkim za wyjątkowo korzystny stosunek jakości do ceny.

Maszyny do pakowania próżniowego zostały zaprojektowane z myślą o zachowaniu żywności w jak najlepszych warunkach, uwydatnianiu smaku i przeprowadzaniu inteligentnych procesów, które nie są możliwe do uzyskania w innych urządzeniach. Dzięki pakowaniu próżniowemu żywności możemy przygotować jedzenie oszczędzając koszty i czas, gotując jedzenie w kilka sekund.

Automaty pakujące próżniowo posiadają komorę próżniową z innowacyjnym 5-calowym interfejsem smart-touch. Wystarczy jedno dotknięcie, aby wybrać program Szefa Kuchni lub ustawić własne parametry. Moc jest w twoich rękach: ustawiaj bez ograniczeń, wybieraj preferowaną próżnię, reszta zostanie wykonana przez maszyny do pakowania próżniowego typu Idea Hi-Line.

Maszyny do pakowania próżniowego z naszej oferty posiadają między innymi funckje łatwego pakowania produktów w słoiki i pojemniki. Jedną z takich pakowarek próżniowych jest Orved Cuisson - wyposażony w dodatkowe akcesoria i specjalne programy do pakowania produktów w torby zewnętrzne, gdy produkt nie mieści się w komorze próżniowej, programy do pakowania produktów w słoiki lub sztywny pojemnik. Istnieje możliwość podłączenia rurki do dedykowanej dyszy i próżniowych pojemników zewnętrznych, takich jak tace gastronomiczne z zaworem próżniowym (np. GreenVac).

Dodatkowo pakowarki próżniowe Orved oferują 20 ekskluzywnych programów, które firma stworzyła we współpracy z najwyższej klasy szefami kuchni, aby zapewnić idealną próżnię prawie dla każdego rodzaju jedzenia, również płynnego czy w formie proszku. Idealna próżnia jest synonimem długiego okresu trwałości oraz zachowania smaków i cech produktu.

Urządzenia do pakowania próżniowego firmy Orved oprócz wspomnianych funkcji posiadają również:

  • innowacyjną podwójną komorę,
  • automatyczny datownik,
  • czujnik ciśnienia absolutnego,
  • ultra power seal (rozwiązanie uszczelnienia skutecznie chroniące produkty przed elementami zewnętrznymi),
  • zdejmowaną górną listwę,
  • technologię zerowego ciśnienia, która została zaprojektowana w celu zachowania żywności w najlepszych warunkach, nadając jej smak i wykonując inteligentne procesy, które nie będą możliwe w normalnej atmosferze.

Zalety urządzeń do pakowania próżniowego:

  • czytelny panel LCD,
  • elektroniczny system kontroli próżni,
  • funkcja auto czyszczenia pompy,
  • komora ze stali nierdzewnej,
  • blokada pokrywy,
  • przyłącze gastrovac.

Co możesz zrobić w pakowarkach próżniowych? Specjalne marynaty, czyszczenie małży, zimne napary, fermentacja, ekstrakcja aromatu i wiele więcej w ciągu kilku minut.

Urządzenie do pakowania próżniowego idealnie sprawdzi się w: restauracji, cukierni, rzeźni, delikatesach czy barach. Pakowarki próżniowe wyposażone są w bardzo dokładne, a zarazem proste urządzenia elektroniczne. Wyróżnia je solidna obudowa wykonana w całości ze stali nierdzewnej oraz niezwykle pomocne rozwiązania jak: regulacja stopnia próżni, pompa samoczyszcząca, funkcja „Step Vac” do pakowania płynów i 20 innych programów pracy. Istnieje również możliwość podłączenia do pakowarki próżniowej mikro-drukarki do etykietowania torebek i tym samym zyskania lepszej organizacji pracy i zwiększenia atrakcyjności oferowanych produktów.

Wydajne i funkcjonalne automaty pakujące próżniowo

Oferta Metro Catering obejmuje wysokiej jakości maszyny próżniowe do profesjonalnych zastosowań. Nowoczesne urządzenia pozwalają zachować świeżość produktów na dłużej. Szczelnie zapakowane jedzenie można przez długi czas przechowywać w chłodziarce, a dla jeszcze lepszego efektu – w szafie mroźniczej.

Żywność pakowana próżniowo jest przechowywana bez dostępu powietrza, dzięki czemu nie traci swych wartości i nie poddaje się grzybom ani bakteriom. Świeżość produktów jest przedłużana dzięki zatrzymaniu procesu utleniania, a tym samym wyeliminowaniu rozwoju bakterii tlenowych, które odpowiadają za procesy gnilne skutkujące utratą wartości smakowych i odżywczych żywności. Z pakowanego próżniowo jedzenia można przygotować odżywcze i zdrowe dania nawet po długim czasie przechowywania, bez obaw o ich zepsucie.

Sposób użycia maszyn do pakowania próżniowego jest bardzo prosty. Wystarczy włożyć produkt spożywczy do specjalnego worka foliowego, a następnie całość umieścić w maszynie. Sprzęt błyskawicznie odsysa znajdujące się w środku worka powietrze, a później zgrzewa opakowanie. Żywność jest zatem hermetycznie zamknięta w folii.

Nowoczesne maszyny do pakowania próżniowego

Dostępne automaty pakujące próżniowo to maszyny od renomowanych, sprawdzonych producentów. Są wyposażone w szereg zaawansowanych funkcji, dzięki którym korzystanie z nich jest jeszcze wygodniejsze i praktyczniejsze. Cyfrowy, wodoszczelny panel sterowania, możliwość wyboru programu czy innowacyjny interfejs smart touch to zaledwie kilka z licznych udogodnień, dzięki którym pakowarka próżniowa jest tak skuteczna i łatwa w użyciu.

Maszyny próżniowe są produkowane z materiałów najwyższej jakości, co wpływa na ich solidność i wieloletnią trwałość. Wyposażono je w łatwe w czyszczeniu komory, co umożliwia utrzymanie ich w higienicznej czystości. Wybrane modele mają zamontowane kółka, co ułatwia przemieszczanie sprzętu.

Pakowarki próżniowe występują w różnych rozmiarach i posiadają zróżnicowane parametry, co pozwala każdej firmie na wybór maszyny najlepiej odpowiadającej konkretnym wymaganiom danego biznesu. Najmniejsze, a jednocześnie bardzo wydajne i funkcjonalne modele nadają się nawet do pomieszczeń o ograniczonej przestrzeni.

Pakowarki próżniowe – niezbędne wyposażenie gastronomii

Oferowane maszyny do pakowania próżniowego to niezastąpione wyposażenie firm z branży gastronomicznej. Są idealne do wykorzystywania w sklepach mięsnych, masarniach, delikatesach i marketach spożywczych. Znajdują zastosowanie w placówkach gastronomicznych każdego typu: restauracjach, barach, food truckach oraz innych, a także firmach cateringowych, mleczarniach czy hotelach.

Pakowarka próżniowa to urządzenie przydatne każdemu restauratorowi. Stanowi skuteczny sposób na ograniczenie strat i bardziej zrównoważone prowadzenie lokalu. Przedłuża trwałość niewykorzystywanego jedzenia, co przekłada się na znaczne oszczędności finansowe, a także zaoszczędzenie czasu pracy kucharzy. Szefowie kuchni wykorzystują ją również do innych zastosowań, np. gotowania sous-vide czy marynowania.


Maszyny pakujące - PÓŁAUTOMATCZNE

Maszyny zgrzewające do opakowań w gastronomii - półautomatyczne


Profesjonalne zgrzewarki ręczne i półautomatyczne maszyny zgrzewające do gastronomii

Oferujemy nowoczesne ręczne i półautomatyczne maszyny zgrzewające do pakowania dań gotowych. Profesjonalne urządzenia umożliwiają szybkie i efektywne pakowanie dużych ilości produktów, co pozwala zwiększyć wydajność pracy i oszczędzić czas. Wszystkie zgrzewarki ręczne i półautomatyczne zaprojektowaliśmy, uwzględniając nowatorskie rozwiązania technologiczne. Każda zgrzewarka ręczna do folii została też wyprodukowana z wysokiej jakości materiałów i komponentów, co przekłada się na jej wytrzymałość i niezawodność działania.

Nasz asortyment obejmuje duży wybór modeli. Dostępne zgrzewarki ręczne i półautomatyczne idealnie nadają się do zgrzewu opakowań wykonanych z pulpy roślinnej, PET czy PP. Zróżnicowane parametry urządzeń sprawiają, że półautomaty zgrzewające i modele ręczne znakomicie sprawdzą się w firmach o różnej wielkości i wydajności. Niezależnie zatem od tego, czy poszukujesz sprzętu do niewielkiego baru, czy też do prężnie działającej firmy cateringowej, w asortymencie MCS czeka na ciebie odpowiednia zgrzewarka ręczna do tacek.

Praktyczna i wydajna zgrzewarka do tacek ręczna

Półautomatyczna lub ręczna zgrzewarka do tacek to ekonomiczna i wydajna metoda pakowania dań gotowych. Zamknięcie opakowania folią za pomocą zgrzewu jest znacznie tańsze, a jednocześnie bardziej efektywne niż stosowanie standardowych wieczek. Zgrzewarka do opakowań pozwala uzyskać hermetyczne zamknięcie tacki z posiłkiem, gwarantując bezpieczny transport i przechowywanie. Szczelne zamknięcie daje pewność, że poszczególne składniki zachowają odpowiednią temperaturę, a także nie wydostaną się na zewnątrz.

Każda oferowana przez naszą firmę zgrzewarka ręczna i półautomatyczna to nowoczesny sprzęt o znakomitej wydajności. Jest prosty w obsłudze i nie wymaga właściwie żadnych kwalifikacji od personelu. Kompaktowe wymiary sprawiają, że zgrzewarka ręczna do tacek może być z powodzeniem stosowana w każdej kuchni czy firmie z branży gastronomicznej.

Zgrzewarka ręczna i półautomatyczna o wszechstronnym zastosowaniu

Nasz asortyment obejmuje różne modele zgrzewarek, dostosowanych do zróżnicowanych potrzeb przedsiębiorców. Ręczna zgrzewarka do opakowań to polecany wybór do lokali gastronomicznych, firm cateringowych czy sklepów spożywczych. Sprawdzi się na stoiskach garmażeryjnych w supermarkecie, masarni, barze szybkiej obsługi lub cukierni. Niewielka zgrzewarka ręczna MCS umożliwia sprawne zgrzewanie opakowań o różnych pojemnościach i kształtach, w tym również największych opakowań stosowanych w gastronomii. W zależności od modelu ręczna zgrzewarka opakowań umożliwia nawet zgrzewanie misek z zupą lub opakowań papierowych na kanapki. Manualna obsługa nie wymaga dużej siły, co wpływa na komfort pracy. Nowoczesna zgrzewarka ręczna posiada odpowiednio osadzony hartowany nóż, który gwarantuje łatwe odcinanie folii.

Oferujemy również niezawodne półautomaty zgrzewające oraz półautomatyczne zgrzewarki, które zapewniają bardzo szybkie i wydajne zgrzewanie dużych ilości opakowań. Półautomatyczne zgrzewarki, dzięki swym niewielkim rozmiarom i szybkiej wymianie matryc, są idealnym rozwiązaniem dla supermarketów, małych sklepów delikatesowych czy restauracji. Zaawansowane technologicznie półautomaty zgrzewające natomiast to nowoczesne sprzęty pozwalające nie tylko na tradycyjne zgrzewanie opakowań, ale też pakowanie produktów wystających, np. skorupiaków czy kawałków drobnego mięsa. Znakomita wydajność maszyn umożliwia pakowanie produktów również na tackach kartonowych, które można dodatkowo zadrukować.


Automatyczne zgrzewarki gastronomiczne do opakowań i tacek


Dostawcy żywności, którym zależy na bezpiecznie zapakowanym produkcie powinni pomyśleć o maszynach do zgrzewu tacek z technologią pakowania w MAP (Modyfikowana Atmosfera Pakowania), która gwarantuje konsumentom dłuższy termin przydatności do spożycia, bezpieczeństwo, higienę, a co za tym idzie, również zdrowie.

MAP to nic innego jak zastąpienie w opakowaniu naturalnego powietrza gazem lub mieszanką gazów, np. azotu i dwutlenku węgla. Dlatego MAP sprawia, że żywność pozostaje dłużej świeża, a producentom żywności zapewnia dostęp do szerszej grupy konsumentów i większego rynku zbytu. Proces ten idealnie sprawdza się w przypadku dań gotowych, mięs, wędlin, kiełbas, nabiału, warzyw czy owoców.

Bardzo istotną część procesu MAP stanowią profesjonalne automaty pakujące. Atomatyczna linia do pakowania jest świetną alternatywą dla średnich i dużych firm gastronomicznych czy spożywczych.

Automatyczna maszyna do zgrzewania opakowań FoodPack Speedy idealnie wpasowuje się w nowoczesne trendy, zapewniając pakowanie żywności w atmosferze ochronnej. Model ten jest kompaktową maszyną do zgrzewania o dużej wydajności produkcyjnej i prostej obsłudze. Konstrukcja i klasa szczelności tego automatu pakującego sprawia, że jest łatwy w utrzymaniu czystości. Maszyna do zgrzewania tacek Speedy może być personalizowana, można ją rozbudowywać oraz wyposażyć w dodatkowe opcje jak np. dodatkowe zasobniki tacek czy etykieciarki. Automat pakujący Foodpack Speedy standardowo wyposażony jest w system PROGAS zwiększający wydajność produkcyjną urządzenia o 70% zmniejszając przy tym zużycie mieszanki gazowej o ok. 50%.

Obok wspomnianej maszyny do zgrzewania tacek Speedy, na uwagę zasługują także automat pakujący MCS Tss 145, automaty zgrzewające z serii FoodPack 14 czy automaty liniowe. Te ostatnie reprezentowane są przez modele z serii M7 i M11 zaprojektowane z myślą o dużych produkcjach.

Automatyczno-liniowa maszyna M7 dostępna jest w wersji N lub w wersji próżniowej / gazowej w celu uzyskania opakowań próżniowych i / lub modyfikowanych. Dzięki szerokiej gamie opcji i różnych rodzajów pasów podających, które można łączyć, M7 wyróżnia się dużą wszechstronnością i możliwościami dostosowywania do wielu potrzeb produkcyjnych. W całości wykonana jest ze stali nierdzewnej.

Wspomniane automaty pakujące oferują obok zgrzewania takie tryby pracy jak: próżnia + gaz (MAP), SKIN, OVERSKIN oraz kilka programów pakowania. Dodatkowo maszyny do zgrzewania przystosowane są do wielofunkcyjnych matryc umożliwiających zgrzanie różnej wielkości opakowań wykonanych z różnych tworzyw np. PP, PET, papier itd.

Automaty pakujące znajdą zastosowanie w przemyśle spożywczym, mięsnym, firmach cateringowych, w kuchniach serwujących dania na wynos, czyli wszędzie, gdzie liczy się nie tylko szybkość, ale także precyzja i duża wydajność. Ich zalety są nieocenione w momencie, gdy potrzebna jest profesjonalna, niezawodna maszyna do zgrzewania opakowań o prostej obsłudze.

Rozwiązania Metro-Catering-System umożliwiają swoim klientom dotarcie do szerokiego grona odbiorców poza dotychczasowy obszar ich działalności. Oprócz korzyści finansowych, czyli sprzedaży zewnętrznej, dają również możliwość zareklamowania swoich produktów poprzez obecność na sklepowych półkach. Klient, który ma możliwość zakupu i spróbowania wyrobów cateringowych poprzez zakup detaliczny z pewnością dotrze do wytwórcy, aby skosztować z wyjątkowych wyrobów u źródła.

Zalety pakowania w MAP:

  • dłuższy okres przydatności do spożycia bez środków konserwujących,
  • wysoka jakość produktów,
  • mniej odpadów,
  • większe możliwości sprzedaży,
  • higieniczne, hermetyczne i atrakcyjne opakowania,
  • bardzo szeroki wybór opakowań,
  • większa wydajność produkcyjna oraz niższe koszty produkcji.

Zgrzewarki wykorzystujące technologię próżniową są niezwykle przydatnymi narzędziami. Dzięki ich działaniu produkty spożywcze zachowują świeżość przez bardzo długi czas – i to nawet poza lodówką. Dlatego zgrzewarki automatyczne stały się tak ważnym elementem wyposażenia różnorodnych firm. Obecnie korzysta z nich coraz więcej przedsiębiorstw w branży przetwórstwa żywności.

Dlaczego warto zainwestować w automaty zgrzewające?

Szacuje się, że świeże warzywa w lodówce zachowują swoje właściwości do 5 dni, a mięso ok. 3 dni. To stosunkowo niewiele czasu, podczas którego można sprzedać klientom swoje produkty. Zgrzewarka automatyczna do tacek wydłuża termin przydatności do spożycia kilkakrotnie. W przypadku warzyw – do ok. 20 dni. A mięso zachowuje świeżość nawet przez 9 dni od momentu zapakowania. Zamrożone i hermetycznie zgrzane produkty odzwierzęce wytrzymają nawet 2 lata. To najlepszy dowód na to, jak przydatnym narzędziem są automaty zgrzewające.

Znajdujące się w tej kategorii maszyny działają w sposób niezależny od człowieka. Wystarczy ustawić parametry pracy, aby zgrzewarka automatyczna do opakowań wykonywała zaplanowane działania w linii produkcyjnej. To znacząco ułatwia oraz przyspiesza pakowanie towarów.

Zgrzewarka automatyczna – którą wybrać?

W naszej ofercie można znaleźć kilkanaście modeli z różnych serii, które różnią się przede wszystkim parametrami oraz przeznaczeniem. Posiadamy zgrzewarki automatyczne zaprojektowane z myślą o niewielkich zakładach produkcyjnych, a także maszyny do zgrzewu o bardzo dużej wydajności, które sprawdzą się w średniej i wysokiej klasie produkcji. Podczas wyboru należy kierować się potrzebną dla danego zakładu efektywnością urządzenia. Wszystkie modele zostały wykonane z wysokogatunkowych materiałów, co gwarantuje ich trwałość i niezawodność.

Gdzie najbardziej przyda się zgrzewarka automatyczna do opakowań?

Automaty zgrzewające są idealnym rozwiązaniem dla szeroko pojętej gastronomii. Mowa zwłaszcza o firmach cateringowych, restauracjach, hotelach czy masarniach. Wszędzie tam, gdzie istnieje potrzeba szybkiego oraz w pełni automatycznego pakowania produktów, znajdzie swoje zastosowanie maszyna automatyczna, którą da się zintegrować z linią produkcyjną oraz dostosować do konkretnych wymagań technologicznych.

Maszyny zgrzewające automatyczne – serwis i pomoc w wyborze modelu

Zakup urządzenia z naszej oferty wiąże się z otrzymaniem fachowej pomocy w każdej sytuacji. Z przyjemnością udzielimy porad dotyczących konserwacji i bezpiecznego eksploatowania automatów. Na dodatek można na nas liczyć, gdy dojdzie do awarii. Maszyna zgrzewająca automatyczna jest prosta w obsłudze i niezawodna. W przypadku ewentualnej awarii natychmiast reagujemy na zgłoszenia, aby przywrócić maszynę do sprawności w rekordowo krótkim czasie.

Zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego wszystkich zainteresowanych naszą ofertą. Rozmowa będzie doskonałą okazją do tego, by odpowiedzieć na każde pytanie związane z maszynami automatycznymi oraz pomóc w wyborze modelu, który spełni wszelkie oczekiwania.