Metro catering system
Sklep

Ciekawostki

Ciekawostki - opakowania na wynos

Idealne pakowanie to estetyczne pakowanie


Oferta opakowań do dań na wynos jest ogromna, praktycznie każdą potrawę można „wydać” na kilka sposobów. To w czym i jak zapakuje swoje danie restaurator - gastronomista zależy od tego jaką kwotę na opakowanie zdecyduje się przeznaczyć i oczywiście od tego co zamówił klient. Rozwiązania standardowe najprostsze i najtańsze to opakowania z tworzyw sztucznych polipropylenu (PP) i PET czyli popularne menu boxy i wszelkiego rodzaju pojemniki do zgrzewu. Mają różne kształty, pojemności i sposoby zamykania. Tego typu opakowań używa większość gastronomii w Polsce.

Można jednak wyróżnić się używając opakowań wyższej jakości, nietypowych lub z nadrukiem indywidualnym. Pierwszym krokiem są właśnie nadruki indywidualne. Dla niewielkich nakładów stosowane są metody sitodruku, owijki kartonowe czy etykiety samoprzylepne. Jest to najprostszy sposób aby się wyróżnić. Opakowania wyższej jakości wykonane z droższych materiałów pozwalają lepiej wyeksponować potrawy dodając im niejako wartości. Oprócz walorów estetycznych poprawia się również wartość użytkowa tych opakowań, ponieważ przeważnie przystosowane są do odgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych (PP), a nawet piekarnikach (C-PET) lub są ekologiczne (papier, tworzywa biodegradowalne).

Coraz częściej gastronomia używa specjalnych urządzeń do zamykania opakowań z daniami na wynos. Zamiast wieczek wgrzewana jest w opakowanie folia. Sposób ten pozwala dokładnie uszczelnić opakowanie zapobiegając mieszaniu się poszczególnych części dania oraz wydostawaniu się ich z pojemników. Rezygnacja z zamykania pojemników wieczekami na rzecz folii znacznie obniża koszty pakowania. Zamknięcie jest hermetyczne i bezpieczne. 

 

Idealne opakowania to ekologiczne opakowania


Opakowania jednorazowe w ostatnich latach zmieniają swoje oblicze. Podobnie jak w innych dziedzinach wystąpił tu mocny zwrot ku ekologii. Praktycznie wszędzie tam gdzie wcześniej występowały tworzywa sztuczne pojawiły się ich ekologiczne odpowiedniki. W przypadku kubków na gorące napoje popularny do niedawna „styropian” zastąpił papier. Ze względu na zmieniające się przepisy w UE zakazujące stosowania niszczących środowisko surowców opakowania jednorazowe ze styropianu muszą zostać zastąpione innymi nieobjętymi zakazem produktami, np. z papieru lub pulpy roślinnej (seria opakowań me.Organic). Pojemniki sałatkowe i kubki na zimne napoje produkowane z tworzyw ropopochodnych coraz częściej zamienia się na te z materiałów biodegradowalnych na bazie PLA - polimerów otrzymywanych z materiałów odnawialnych (np. mączka kukurydziana) lub z pulp roślinnych. Dzięki temu ich rozkład następuje już w 60-80 dni bez szkody dla środowiska naturalnego.

Dobrym przykładem działań ekologicznych jest wybór opakowań biodegradowalnych przez tzw. liderów rynku np. wiodące sieci stacji benzynowych czy fast foody. Warto zauważyć, że nie pijemy już kawy na stacjach benzynowych czy barach kawowych z kubków styropianowych tylko z papierowych. Zmiana ta nie nastąpiła z dnia na dzień, trwała klika lat. Tym bardziej należy przyjrzeć się opakowaniom kompostowalnym, które wobec następujących zmian klimatycznych będą odgrywały coraz istotniejszą rolę na rynku opakowań. Wobec powyższego wprowadziliśmy markę opakowań biodegradowalnych me.Organic Diamond, które mocno ograniczają ślad węglowy i są idealne do dań na wynos. Mają odpowiednie parametry i z powodzeniem mogą być stosowane przez firmy cateringowe, bary czy restauracje.

Nowością na polskim rynku z tego segmentu są opakowania do kanapek i sałatek wykonane z papieru, których dystrybutorem w Polsce jest firma Metro-Plast.

Zakupy online

 

Aktualności

pokaż wszystkie aktualności

Koniec plastiku?

Pakowanie żywności w gastronomii

Przede wszystkim higiena, czyli posiłki w drodze

Przejdź z nami na dostawy

Odwiedź nasz
sklep internetowy
Wejdź
Masz pytania, zadzwoń! +48 (77) 464 44 22 Kontakt Materiały
do pobrania
Zobacz