logo-mcs

 
METRO aktualności

 

AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI (67)

wtorek, 06 czerwiec 2023 10:32

Gospodarka cyrkularna - co to jest?

Napisał

Tworzywa sztuczne są najpopularniejszym materiałem stosowanym w opakowaniach od początku XX wieku. Wraz ze wzrostem ich popularności znacznie wzrósł wpływ odpadów z tworzyw sztucznych na środowisko. 

Obecnie mniej niż jedna trzecia odpadów z tworzyw sztucznych w Europie jest poddawana recyklingowi. Każdy obywatel UE roczni8e zuzywa 5 ton odpadwytworzył 26 kilogramów plastikowych odpadów opakowaniowych, ale tylko 9 kilogramów tych odpadów zostało poddanych recyklingowi. Plastikowe odpady każdego dnia lądują na wysypiskach lub co gorsza przedostają się do środowiska, mórz i oceanów. Według badań Narodowego Centrum Analiz i Syntez Ekologicznych jest to gigantyczna ilość od 5 do 13 mln ton rocznie! Plastikowe odpady zalegają tam setki (worki), a nawet tysiące (butelki) lat niszcząc przyrodę i całe ekosystemy.

Istnieje wiele korzyści wynikających z zastosowania tworzyw sztucznych w przemyśle opakowań do żywności. Tworzywa sztuczne chronią przed zanieczyszczeniem, zapewniając jednocześnie barierę przed drobnoustrojami, wilgocią i promieniami UV, od zapobiegania marnowaniu żywności po przedłużanie jej świeżości. Produkcja opakowań z tworzyw sztucznych wymaga mniej materiałów źródłowych niż opakowania alternatywne. Po zużyciu mogą być poddawane recyklingowi, ponownie przetwarzane lub odzyskiwane jako energia, pomagając w ten sposób oszczędzać paliwo i zasoby naturalne.

 

GOSPODARKA ZAMKNIĘTA (CYRKULARNA)
W naszych wymagających czasach i dążeniu do ochrony naszej planety musimy poprawić gospodarkę odpadami i zacząć traktować plastik jako cenny zasób.

Gospodarka o obiegu zamkniętym stanowi alternatywny, bardziej zrównoważony model tradycyjnej gospodarki liniowej. Koncepcja koncentruje się na minimalizowaniu wpływu działalności człowieka na środowisko naturalne poprzez redukcję odpadów w celu zwiększenia produktywności, zmniejszenie zużycia surowców pierwotnych oraz redukcję śladu węglowego. Gospodarka o obiegu zamkniętym zmienia wyzwania w szanse, pozytywnie wpływając na innowacyjność, konkurencyjność przedsiębiorstw i tworzenie nowych miejsc pracy.

 

STRATEGIA UE W ZAKRESIE TWORZYW SZTUCZNYCH 2018-2030
W styczniu 2018 r. Komisja Europejska przedstawiła pierwszą w historii ogólnoeuropejską strategię dotyczącą tworzyw sztucznych – dokument, który ma na celu ograniczenie stosowania tworzyw sztucznych jednorazowego użytku i ograniczenie mikrodrobin plastiku, a także zapewnienie, aby do 2030 r. wszystkie plastikowe opakowania sprzedawane w UE nadawały się do recyklingu.

Nowa strategia dotycząca tworzyw sztucznych ma na celu zmianę sposobu, w jaki produkty są projektowane, produkowane, używane i oczywiście poddawane recyklingowi w Unii Europejskiej.

Celem jest ochrona środowiska poprzez:

  • Sprawienie, by recykling był opłacalny dla biznesu,
  • Ograniczanie odpadów z tworzyw sztucznych,
  • Zatrzymanie zaśmiecania morza,
  • Pobudzanie inwestycji i innowacji,
  • Inspirujące zmiany na całym świecie.

 

RECYKLING, PONOWNE WYKORZYSTANIE & GOSPODAROWANIE ODPADAMI
Większość tworzyw sztucznych ma różne wymagania dotyczące przetwarzania, co sprawia, że ich użycie jest trudniejsze. Na przykład materiały zanieczyszczone nawet niewielkimi ilościami innych rodzajów tworzyw sztucznych lub innymi strumieniami odpadów są trudne do recyklingu.

Ulepszenia praktyk gospodarowania odpadami, a zwłaszcza zwiększone poziomy oddzielnych strumieni odpadów, prowadzą do czystszych plonów z mniejszymi poziomami zanieczyszczenia substancjami niebezpiecznymi, bioodpadami i materiałami innymi niż tworzywa sztuczne. Niestety nadal składowanie i spalanie, z odzyskiem energii lub bez, pozostają najtańszymi metodami przetwarzania odpadów z tworzyw sztucznych. Konieczne są dalsze wysiłki badawczo-rozwojowe w zakresie sortowania i recyklingu, na które duży wpływ ma konstrukcja produktów i skuteczność systemów zbiórki, zwłaszcza w przypadku odpadów mieszanych i ogólnie odpadów o wysokim poziomie zanieczyszczenia.

 

NOWE MATERIAŁY I ROZWIĄZANIA PROJEKTOWE
Zwiększona złożoność opakowań jest często wzmacniana przez wyższe wymagania dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego, zwłaszcza w odniesieniu do zastosowań mających kontakt z żywnością.

Przyczynia się to do wysokiego stopnia zanieczyszczenia odbieranych odpadów, które trafiają do sortowni i punktów recyklingu. Wiodące branże poprawiają swoje wyniki dzięki lepszemu projektowi pod kątem recyklingu i zwiększonemu wykorzystaniu recyklatów w swoich produktach. Kluczowym czynnikiem w projektowaniu opakowań z tworzyw sztucznych jest zrównoważony rozwój. Aby postrzegać tworzywa sztuczne jako cenne zasoby, punktem wyjścia musi być potrzeba szerszego zrozumienia związanych z nimi zagadnień: do tradycyjnych parametrów formy, funkcji i kosztów należy dodać „recykling” jako równie ważny aspekt.

 

źródło: https://cpdesign.expert

zdjęcie: zerowastememoirs.com

poniedziałek, 29 maj 2023 10:12

Ustawa SUP weszła w życie

Napisał

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zapowiedziało także opłatę w wysokości 20 gr na pokrycie kosztów zagospodarowania odpadów powstałych z produktów jednorazowego użytku. Opłata ta będzie obowiązywała wszystkie firmy wprowadzające napoje w butelkach.

Zakazane produkty jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych:

1. patyczki higieniczne, z wyjątkiem patyczków przeznaczonych do celów medycznych zgodnie z definicją wyrobu medycznego
2. sztućce (widelce, noże, łyżki, pałeczki)
3. talerze
4. słomki, z wyjątkiem słomek przeznaczonych do celów medycznych zgodnie z definicją wyrobu medycznego
5. mieszadełka do napojów
6. patyczki mocowane do balonów i służące do tego, aby balony się na nich opierały
7. pojemniki na żywność wykonane z polistyrenu ekspandowanego
8. pojemniki na napoje, w tym ich zakrętki i wieczka, wykonane z polistyrenu ekspandowanego
9. kubki na napoje, w tym ich zakrętki i wieczka, wykonane z polistyrenu ekspandowanego.

Warto zaznaczyć, że zakaz wprowadzania do obrotu nie równa się z zakazem sprzedaży. Wprowadzenie do obrotu oznacza wydanie produktów z krajowego magazynu producenta, wystawienie faktury potwierdzającej przywóz produktu z UE do Polski lub dokumentu celnego potwierdzającego przywóz produktu spoza UE. W praktyce oznacza to, że sklepy, bary i restauracje będą mogły używać posiadane wcześniej wyroby do wyczerpania zapasów.

 

foto: freepik

środa, 12 kwiecień 2023 08:38

Warsaw Pack 18-20.04.2023

Napisał

Już za kilka dni 8. edycja Międzynarodowych Targów Techniki Pakowania i Opakowań - Warsaw Pack, 18-20 kwietnia 2023. Jest to największe wydarzenie branżowe w Europie Środkowo-Wschodniej, zrzeszające liderów i ekspertów z branży opakowaniowej w jednym miejscu i czasie.

VIII Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Opakowań to branżowe specjalistyczne wydarzenie odbywające się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Impreza ma na celu skupienie wszystkich gałęzi branży opakowaniowej i stworzenie dogodnych warunków do profesjonalnych kontaktów biznesowych.

Serdecznie zapraszamy wszystkich chętnych do odwiedzenia naszego stoiska METROOPACK:

Hala B 

Stoisko B2.34 (METROOPACK)

Link do bezpłatnej rejestracji 

Godziny otwarcia: 10:00 - 17:00 (18-20 kwietnia 2023)

wtorek, 11 kwiecień 2023 12:03

EuroGastro 2023

Napisał

Za nami kolejna już edycja targów EuroGastro, które w dniach 28-30.03 odbyły się w Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Nasza firma jak co roku była częścią tego wydarzenia. Odwiedzający międzynarodowe targi EuroGastro mieli okazję zapoznać się z nowymi trendami i rozwiązaniami dla branży HoReCa, zbudować nowe relacje biznesowe czy wymienić się istotnymi informacjami z rynku. Swoje oferty pokazały firmy z branż piekarniczej, cukierniczej, kawowej, drink&bar, żywności i napojów, wyposażenia hoteli, sal restauracyjnych i barów czy też wyposażenia zaplecza kuchennego.

Na naszym stoisku odwiedzający poznali szeroką ofertę maszyn pakujących - zarówno manualne, półautomatyczne jak i w pełni zautomatyzowane, pakowarki próżniowe oraz kontenery do transportu żywności. Mogli poznać także nowości, które w ostatnim czasie pojawiły się w naszej ofercie. Warto w tym miejscu wspomnieć m.in. o nagrodzonych opakowaniach do zgrzewu reNew METROOPACK CPET, które można poddawać recyklingowi nieskończoną ilość razy. Każdy z odwiedzających mógł także zajrzeć do środka naszego pomarańczowego motoryzacyjnego klasyka - samochodu marki Nysa, który śmiało prezentował swoje wdzięki wśród wielu naszych maszyn i opakowań.

Na kolejną edycję zapraszamy już za rok.

czwartek, 23 marzec 2023 14:32

Nasze opakowania z nagrodą!

Napisał

Niezmiernie się cieszymy, że nasze nowe opakowania do zgrzewu - tacki reNEW METROOPACK CPET zdobyły nagrodę główną w kategorii EKO PRODUKT podczas Gastrotargów Smakki 2023 w Warszawie.

Co jest w nich wyjątkowego? 

Najważniejsza była idea, w myśl której rozpoczęliśmy produkcję tacek reNEW METROOPACK CPET – chodziło o utrzymywanie opakowań w obiegu zamkniętym i wielokrotne poddawanie ich recyklingowi bez uszczerbku dla ich jakości i bezpieczeństwa.

Opakowania te wykonane są z materiałów pochodzących z recyklingu pokonsumenckiego i w 100% nadają się do ponownego odzysku. Jednocześnie, ich zmieniający się w zależności od użytego recyklatu kolor, jest dla nas informacją, że mamy do czynienia z produktem wyjątkowym i ekologicznym. Po zużyciu można go oddać do recyklingu – raz po raz, nieskończoną ilość razy!

Średnia zawartość pokonsumpcyjnych materiałów pochodzących z recyklingu w naszych tackach CPET wynosi ponad 70%. Stosując opakowania reNEW METROOPACK CPET można wydłużyć okres przydatności do spożycia pakowanych produktów i tym samym przyczynić się do ograniczenia marnowania żywności i ochrony środowiska. Tacki te spełniają najwyższe standardy stosowania w zakresie temparatur od -18°C do + 190°C.

Na chwilę obecną jednomateriałowy CPET jest najlepszym materiałem do produkcji opakowań.
Rynek sztywnych opakowań do żywności przechodzi ważną i szybką przemianę z wielomateriałów na monomateriały. CPET staje się standardem w tej dziedzinie. Jest to jedyny materiał, który pozwala na prawdziwą cyrkulację, a jednocześnie spełnia najsurowsze wymogi bezpieczeństwa żywności. Można go wielokrotnie przetwarzać na produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością zachowując ich właściwości funkcjonalne, w szczególności bezpieczeństwo pakowanych produktów.

Dlaczego wybrać opakowania CPET?:

• zachowują swój kształt w wysokich temperaturach
• idealnie nadają się do chłodzenia i mrożenia dań gotowych, które następnie można odgrzewać lub gotować
• sa bezieczne do stosowaniu w piekarniku i mikrofalówce
• posiadają doskonałe właściwości uszczelniające
• chronią produkt przed uszkodzeniami fizycznymi i zmianą smaku
• tworzą bardzo wysoką barierę przed tlenem, wodą, dwutlenkiem węgla i azotem
• poprawiają jakość żywności i wydłużają okres jej przydatności do spożycia
• nadają się do sterylizacji i przechowywania w temperaturze otoczenia*
• mogą przedłużyć okres trwałości dania*.

* tacki CPET+

Postaw na opakowania pochodzące z materiałów nadających się w 100% do recyklingu!

Zapewniamy odpowiednie maszyny oraz folie do pakowania żywności w opakowania reNEW METROOPACK CPET.

Poznaj naszą OFERTĘ

środa, 22 luty 2023 14:28

Opakowania w mikrofali

Napisał

Wiele osób korzystających z cateringów dietetycznych czy kupujących gotowe dania na wynos często zadaje sobie pytanie czy podgrzewanie posiłków w plastikowych opakowaniach w kuchence mikrofalowej jest bezpieczne dla zdrowia. Istnieje wiele mitów, które demonizują niekorzystne działanie mikrofalówki. Stąd tak nierzadko powracający temat jej rzekomej szkodliwości dla dań podgrzewanych w plastikach.

Przede wszystkim musimy mieć świadomość, czy opakowanie, w którym otrzymaliśmy nasz posiłek jest przystosowane do użycia w mikrofalówkach. Ważne, aby była na nim również informacja, czy pojemnik ogólnie nadaje się do przechowywania czy serwowania żywności. Na każdym opakowaniu do żywności muszą znaleźć się odpowiednie oznaczenia świadczące o jego przeznaczeniu.

I tak, aby pojemnik można było włożyć z daniem do mikrofalówki powinien mieć wytłoczony symbol mikrofalówki, niekiedy możemy także spotkać napis MICROWAVE SAFE. Czasami producenci opakowań idą dalej i, dodatkowo, umieszczają na nich zakres temperatur w jakich możemy ich używać. Symbol kuchenki mikrofalowej to jest podstawowa informacja, zapewniająca nas o bezpiecznym stosowaniu w niej danego pojemnika. Ważne, aby opakowanie, które jest zamknięte folią bądź wieczkiem, nie nadającym się do podgrzewania, ściągnąć przed włożeniem pojemnika do kuchenki.

Opakowania do żywności
Dodatkowo istotnym oznaczeniem jest symbol kieliszka i widelca mówiący o tym, że opakowanie jest przeznaczone do kontaktu z żywnością. Jego brak może świadczyć o tym że niekoniecznie opakowaie jest bezpieczne do przechowywania czy serwowania jedzenia. Jest to międzynarodowy symbol mówiący o tym, że dany pojemnik jest przeznaczony do kontaktu z żywnością i nie powinien uwalniać do jedzenia szkodliwych substancji ani wpływać na smak i zapach potrawy.

Kolejnym istotnym oznaczeniem jest symbol informujący o tym z jakiego surowca dane opakowanie zostało wykonane. I tak najbezpieczniejszy w kontakcie z żywnością i także nadający się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych jest polipropylen (PP) oznaczony cyfrą 5 umieszczoną w środku trzech strzałek. Często wykorzystywany jest do produkcji opakowań do żywności, ale nie tylko. Po zużyciu można go poddać recyklingowi i przerobić na inny produkt.

Innym bezpiecznym plastikiem do kontaktu z żywnością jest HDPE oznaczony cyfrą 2. Jest to polietylen o wysokiej gęstości. Służy do przechowywania żywności, produkcji butelek na mleko, opakowań na chemię, zabawek itd.
Mówiąc o bezpiecznych opakowaniach do żywnosci należy również wspomnieć o pojemnikach z tworzywa CPET, surowca odpornego na wysoką temperaturę (od -40 do +220) oraz nadającego się w pełni do recyklingu. CPET można stosować nie tylko w kuchenkach mikrofalowych ale także w piekarnikach. Można go przerabiać nieskończoną ilość razy, a po przetworzeniu można z niego ponownie wyprodukować pojemniki na żywność. 

Tym opakowaniom mówimy NIE
Zdecydowanie należy uważać z opakowaniami produkowanymi z polistyrenu (PS), który najbardziej znany jest jako styropian. Uważany jest za niebezpieczny i absolutnie nie powinien być stosowany w kuchenkach mikrofalowych, ponieważ pod wpływem temperatury uwalnia do potraw styren i benzen - substancje szkodliwe dla zdrowia. Produkuje się z niego m.in. naczynia jednorazowe, pojemniki na jedzenie na wynos, kubki na kawę. W niektórych krajach został zakazany. 

Mikrofalówka - nie taki diabeł straszny
Kuchenki mikrofalowe są uważane za bezpieczne dla zdrowia, jeśli są używane prawidłowo. Światowa Organizacja Zdrowia, Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Amerykańskie Towarzystwo ds. Raka stwierdziły, że są one bezpieczne do gotowania i podgrzewania żywności. Podczas podgrzewania żywności mikrofale są pochłaniane przez cząsteczki wody w żywności, powodując jej podgrzanie. W przeciwieństwie do promieniowania jonizującego, takiego jak promieniowanie rentgenowskie, mikrofale nie mają wystarczającej energii, aby zjonizować atomy i cząsteczki w żywności lub spowodować mutacje genetyczne. Istnieją jednak pewne środki ostrożności, które należy podjąć podczas korzystania z kuchenki mikrofalowej, aby zminimalizować potencjalne ryzyko. Jak wspomniano wyżej, należy używać wyłącznie pojemników oznaczonych jako nadające się do użytku w kuchence mikrofalowej. Pojemniki wykonane z niektórych tworzyw sztucznych, na przykład z kodami recyklingu 3, 6 i 7, podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej, mogą uwalniać szkodliwe substancje chemiczne.

Podgrzewając w mikrofali pamietaj aby:

  • używać bezpiecznych pojemników
  • mieszać lub obracać jedzenie (pomoże to w równomiernym podgrzaniu)
  • przykryć jedzenie pokrywką (zapobiegnie utracie wilgoci i rozpryskiwaniu)
  • używać niższego ustawienia mocy (zapobiegnie przypaleniu i nierównemu nagrzewaniu)
  • odstawić jedzenie na minutę po podgrzaniu (ciepło rozprowadzi się równomiernie w całej potrawie) 
  • nie podgrzewać niektórych potraw (jajek w skorupkach lub całych warzyw ze skórką).

 

Pełna oferta opakowań do dań na wynos, które z powodzeniem można podgrzewać w mikrofalówce, dostępna na metroo.pl

 

fot. shutterstock

czwartek, 16 luty 2023 09:55

Walka z "plastikami"

Napisał

W 2009 roku odpady plastikowe w UE wynosiły 66 mln ton, a w 2019 ich liczba wzrosła do prawie 79 mln ton. Te niechlubne liczby zmusiły Komisję Europejską do podjęcia radykalnych kroków, mających na celu walkę z plastikowymi odpadami, a co za tym idzie, na stałe z rynku znikną niektóre z nich. Komisja Europejska przygotowuje przepisy, które uchylą dyrektywę z 1994 roku i zastąpi ją nowym rozporządzeniem. Aby tak się stało, muszą się na te zmiany zgodzić europosłowie oraz Rada UE.

Co to oznacza w praktyce?
W tej chwili państwa członkowskie mogą dowolnie decydować za pomocą jakich narzędzi egzekwować unijne prawo odnośnie wspomnianej dyrektywy. Gdy nowe rozporządzenie wejdzie w życie wszystkie kraje członkowskie bez wyjątku będą musiały dostosować się do nowych przepisów. Inaczej niż ma to miejsce obecnie, bowiem po wprowadzeniu nowej dyrektywy w 2018 roku niewiele się zmieniło. Mało który z krajów UE stosował się do obowiązujących przepisów. W konsekwencji ilość odpadów zwiększyła się, zamiast sukcesywnie maleć.

Kogo dotkną zmiany ?
Zmiany będą dotyczyć dwóch grup. Pierwszą stanowią kraje UE, drugą firmy produkujące opakowania oraz ci, którzy z nich korzystają. W konsekwencji unia chce zmusić kraje do redukcji ilości plastikowych odpadów o 15% do 2040 roku przyjmując za punkt odniesienia rok 2018.
Druga grupa to praktycznie każda brana – od spożywczej, po gastronomię, RTV, AGD czy e-commerce, ponieważ większość z podmiotów wprowadzających produkty na rynek korzysta z opakowań.

Z czego trzeba będzie zrezygnować?
Na pewno skończy się pakowanie warzyw i owoców w folie z tworzywa sztucznego, korzystanie z mydełek, szamponów czy płynów do mycia, dostępnych w mini opakowaniach w hotelach oraz serwowanie opakowań z jednorazowym cukrem, czy zapakowanymi pojedynczymi ciasteczkami.

Dotychczasowe przepisy dotyczące opakowań, które unia starała się wprowadzić, aby ograniczyć degradację środowiska, jak np. ustawa SUP, nie zdały egzaminu. Wiele krajów członkowskich po prostu nie stosowało się do wymogów przyjętych przez Parlament Europejski i nie zaimplementowało ich do wewnętrznych przepisów.
Obecnie unijne wymogi zmierzają w kierunku zasady „użyj ponownie” i mają zachęcać klientów do rozwagi przy wyborze opakowań na dania gotowe czy napoje, a ich producentów i dystrybutorów zmuszać do eliminowania opakowań niezgodnych z gospodarką cyrkularną. Chodzi więc o eliminowanie jednorazowych kubków i pojemników, a korzystanie z tych wielokrotnego użytku. Od 2030 20% jedzenia na wynos i napojów ma być serwowane według nowej zasady, a do 2040 roku już 80%.
Dodatkowo Komisja Europejska chce promować i stawiać na gospodarkę o obiegu zamkniętym. W związku z tym już w 2030 roku materiały, z których będą wykonane opakowania, mają być poddawane recyklingowi min. w 70%. Ustanowione zostaną klasy recyklinowalności od A do E, a dodatkowo producenci opakowań z tworzyw sztucznych będą zmuszeni stosować w produkcji określony procentowo recyklat.

Co jeszcze?
W myśl nowych przepisów, należy tak projektować opakowania, by w całości nadawały się do ponownego przetworzenia, zamiast „lądować” na wysypisku. Inną kwestią jest tworzenie opakowań „na miarę”, czyli bez pustej, niewykorzystanej przestrzeni, która według nowych przepisów, nie będzie mogła przekraczać 40%. Dotyczy to również wszelkich wypełniaczy jak pianki, poduszki foliowe itp. Chodzi o ograniczenie rozmiaru opakowań do niezbędnego minimum i wyeliminowanie tych z podwójnymi dnem czy ściankami.

Jakie obawy?
Pojawiają się pytania, czy będziemy dysponować odpowiednimi technologiami i mocami przerobowymi, by sprostać unijnym założeniom i produkować odpowiednią ilość recyklatu. Może się okazać, że tylko nieliczne firmy będą mogły się tego podjąć. Istnieje więc obawa, że recyklat będzie trudno dostępny i stanie się towarem deficytowym, a co za tym idzie, jego cena wzrośnie.

Czekają więc nas poważne zmiany, które, z jednej strony będą wymagały od nas zmiany sposobu myślenia i z pewnością sięgną do naszych kieszeni, z drugiej, miejmy nadzieję, przyczynią się do ochrony zasobów naturalnych.

 

Foto: Pinterest

piątek, 02 grudzień 2022 14:07

Targi Food Tech

Napisał

Za nami ostatnie już w tym roku targi - tym razem Metroopack prezentował swoją ofertę podczas Warsaw Food Tech, które miały miejsce w dniach 29.11-1.12.2022r. Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych to głównie prezentacja kompleksowej oferty producentów i dystrybutorów maszyn do przetwórstwa i produkcji spożywczej oraz technologii bezpieczeństwa żywności.

Metroopack podczas tegorocznej imprezy pokazał szeroką ofertę opakowań do zgrzewu, manualne urządzenia zgrzewające opakowania oraz w pełni profesjonalne maszyny pakujące. Dodatkowo maszyny próżniowe firmy Orved oraz pojemniki cargo, lodówki transportowe czy pojemniki izotermiczne Melform do transportu żywności w kontrolowanej temperaturze.

Jesteśmy dumni, że nasza oferta nieustannie się poszerza i możemy naszym klientom zaoferować kompleksowe rozwiązania do pakowania dań gotowych oraz ich dystrybucji praktycznie od ręki. 

Zapraszamy do współpracy i zamówień online na metroo.pl

 

czwartek, 03 listopad 2022 11:37

Kryzys w gastronomii

Napisał

Coraz trudniejsza sytuacja na rynku gastronomicznym pogłębia pesymistyczne nastroje wśród restauratorów i firm zwiazanych z branżą. Jako główne zagrożenie dla kondycji wielu firm aż 85% badanych w „Raporcie na Talerzu” podaje wzrost cen gazu i energii. Dodatkowymi czynnikami negatywnie wpływającymi na biznes w tym sektorze są: wzrost inflacji (84%), cen żywności oraz kosztów transportu (82%), spadek popytu (80%) i niestabilna gospodarka (70%).

Te niekorzystne warunki bardzo mocno wpłynęły na zachowania wielu firm. Zaczęły one uważniej przyglądać się swoim rachunkom, analizować food costs czy wdrażać systemy, wspierające gospodarowanie biznesem jak polityka zero waste, less czy systemy oszczędzające energię. Niezwykle istotne stały się automatyzacja i digitalizacja odpowiadająca m.in. za strony www, możliwość rezerwacji stolików czy zamówień online.

Usługi oferowane przez lokale to w 87% sprzedaż posiłków na miejscu. Catering czy dowóz jedzenia stanowią odpowiednio 56% i 54%, a sprzedaż gotowych potraw to 28%. Dowożąc swoje dania do klientów punkty gastronomiczne najczęściej korzystają z własnych form transportu (78%), 23% korzysta z Pyszne.pl i aplikacji online (23%).

Ostatnie badania pokazują, że najlepiej rokującymi rozwiązaniami w lokalach gastronomicznych są:

  • dostarczanie zamówień na wynos w ekologicznych opakowaniach (67%),
  • produkty sezonowe w menu (64%),
  • wprowadzanie potraw i produktów lokalnych (61%).

Wiele czynników wskazuje na fakt, że firmy, które chcą dalej działać w branży muszą przede wszystkim zacząć liczyć i śmielej korzystać z inteligentnych rozwiązań, technologii, które ułatwią działanie w tych niepewnych czasach. Dzisiaj strona internetowa to za mało. Wygra ten, kto będzie działał systemowo, potrafi kalkulować i racjonalizować swoje koszty oraz korzysta z oszczędnych technologii.

 

Nasza firma od ponad 30 lat wspiera biznes gastronomiczny. Kompleksowa oferta, którą nieustannie poszerzamy, jest w stanie zaspokoić wygórowane wymagania kupujących pod względem maszynowym, opakowań czy akcesoriów. Z nami rozwinięcie biznesu, a następnie jego utrzymanie jest naprawdę proste. Doradzamy w wyborze odpowiedniego produktu, wspieramy od strony marketingowej, podpowiadamy rozwiązania dopasowane do potrzeb i możliwości finansowych naszych klientów. Szkolimy personel i udzielamy wsparcia technicznego w przypadku jakichkolwiek problemów.
Zapraszamy do współpracy. Służymy naszą wiedzą i pasją. 

 

Źródło: Raport "Polska na Talerzu 2022".

środa, 12 październik 2022 06:53

Kongres Szefów Kuchni 2022

Napisał

Dnia 12 października w Warszawie w odbędzie się kolejna już edycja Kongresu Szefów Kuchni. 

Nie może nas na niej zabraknąć. Zapraszmy więc na nasze stoisko Metro-Catering-System. Będzie się działo dużo fajnych rzeczy - pokazy kulinarne, prelekcje, debaty i warsztaty. A wszystko to na dwóch scenach. Startujemy o godzinie 9:00.

Szczegółowy program pod linkiem

https://kongresszefowkuchni.pl/program/

 

Kongres: 12.10.22, godz. 9:00 – 17:00

Miejsce spotkań: KSKiR, EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14.

 

 

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

 

Metro-Catering-System 

 ul. Warszawska 20, 48-385 Otmuchów
 POLAND
 +48 77 464 44 22
 +48 77 401 74 40
 +48 77 401 74 50
 info@m-c-s.pl

 

 

 

Metro Catering System

meOrganic

me METROO 1

me METROO 1

 

serwis MCS

 

© 2025 Metro-Plast. All Rights Reserved.