logo-mcs

 
METRO aktualności

 

AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI (67)

poniedziałek, 11 styczeń 2021 14:05

Koniec plastiku?

Napisał

W związku z wejściem w życie 1 stycznia 2021 r. unijnej dyrektywy „Single-use Plastics” informujemy, że wszystkie oferowane przez nas jednorazowe opakowania do dań na wynos wykonane z nadających się do recyklingu surowców jak PP i PET nie podlegają nowym przepisom i mogą być powszechnie używane.

Zgodnie z wytycznymi UE zakaz dotyczy stosowania jednorazowych plastikowych produktów, które można w łatwy i niedrogi sposób zastąpić alternatywnymi zamiennikami. Należą do nich:

  • plastikowe sztućce
  • plastikowe talerzyki
  • plastikowe patyczki do uszu
  • plastikowe słomki
  • plastikowe kubki
  • plastikowe patyczki od baloników
  • plastikowe mieszadełka do drinków
  • styropianowe pudełka na jedzenie na wynos.

Zmiany te podyktowane są negatywnymi skutkami jakie wywołują w/w wyroby na środowisko morskie. Chodzi o ich całkowite wyeliminowanie z obiegu, ponieważ ok. 70% tych produktów trafia do mórz i oceanów przyczyniając się do degradacji oceanicznej flory i fauny. Zaledwie 1/3 jest zbierana i poddawana recyklingowi. W konsekwencji ślady plastiku można znaleźć w wielu gatunkach ryb, owoców morza, które trafiają do ludzkiego łańcucha pokarmowego.

Dla plastikowych produktów objętych zakazem istnieją zamienniki, które można bezpiecznie stosować jednocześnie nie przyczyniając się do degradacji środowiska. Należą do nich nasze bio opakowania me.Organic, które stanowią świetną alternatywę dla pudełek styropianowych. Nie tylko są bezpieczne dla zdrowia i ekologiczne, ale również idealnie sprawdzą się przy pakowaniu wszelkich dań na wynos. Szczelny zgrzew i wyjątkowe właściwości pojemników me.Oranic sprawiają, że ich transport czy przechowywanie są bezproblemowe – zawartość nie wydostaje się na zewnątrz, a produkty pozostają nienaruszone zachowując swój wygląd i zapach.

Plastikowe talerzyki możemy zamienić talerzykami z pulpy, papieru lub otrębów. Plastikowe mieszadełka i sztućce mogą zostać zastąpione drewnianymi, plastikowe słomki z kolei - szklanymi, metalowymi lub papierowymi. Kubki wykonane z papieru lub pulpy roślinnej będą świetną alternatywą dla tych z plastiku typu PS (polistyren).

Więcej o unijnej dyrektywie można przeczytać w naszym artykule: Single-use plastics w świetle dyrektywy UE

Do 2 lipca bieżącego roku firmy mają czas by wyprzedać cały zapas jednorazowych plastikowych produktów wskazanych w dyrektywie.

Po tym czasie używanie tych wyrobów będzie zakazane.

czwartek, 26 listopad 2020 10:38

Single-Use Plastics w świetle dyrektywy UE

Napisał

5 czerwca 2019 r. została przyjęta dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu na środowisko niektórych produktów z tworzyw sztucznych. Dotyczy ona trzech grup przedmiotów:
• produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (wymienionych w załączniku do dyrektywy)
• produktów wykonanych z oksydegradowalnych tworzyw sztucznych,
• narzędzi połowowych zawierających tworzywa sztuczne.

W myśl nowych przepisów od 3 lipca 2021 r. będzie obowiązywał zakaz używania i wprwadzania do obiegu poniższych produktów wytworzonych z tworzyw sztucznych:
• patyczków higienicznych,
• sztućców (widelców, noży, łyżek, pałeczek),
• talerzy,
• słomek,
• mieszadełek do napojów,
• patyczków mocowanych do balonów,
• pojemników na żywność wykonanych z polistyrenu ekspandowanego, tj. pojemników takich jak pudełka, z pokrywką lub bez, stosowanych w celu umieszczania w nich żywności, która jest:
- przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos,
- zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika, oraz
- gotowa do spożycia bez dalszej obróbki, takiej jak przyrządzanie, gotowanie czy podgrzewanie,
w tym pojemników na żywność typu fast food lub na inne posiłki gotowe do bezpośredniego spożycia, z wyjątkiem pojemników na napoje, talerzy oraz paczek i owijek zawierających żywność,
• wykonanych z polistyrenu ekspandowanego pojemników na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek,
• wykonanych z polistyrenu ekspandowanego kubków na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek.

Cel przepisów
Głównym założeniem nowych przepisów jest ograniczenie użycia i wpływu wspomnianych produktów na środowisko, zwłaszcza wodne. Ponadto chodzi o przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym, zwiększenie recyklingu i zmniejszenie zaśmiecania. Ta zrównoważona, o niskiej emisyjności i oszczędna gospodarka ma przyczynić się z jednej strony do ochrony przyrody, z drugiej, zapewnić wsparcie innowacyjnym bio rozwiązaniom tworząc nowe możliwości dla przedsiębiorców UE w zakresie alternatyw dla produktów wielorazowego i jednorazowego użytku.

Liczby
Obecnie 70% wszystkich odpadów morskich stanowią wyroby z plastiku. Do 2025 roku wszystkie państwa wchodzące w skład UE będą zobowiązane do zbiórki i recyklingu 77% plastikowych jednorazowych butelek na napoje. W roku 2029 liczba ta ma się zwiększyć do 90%. Dodatkowo od 2025 roku wszystkie butelki plastikowe, które trafiają na rynek będą musiały zostać wykonane minimum w 25 % z materiału pochodzącego z recyklingu, a od 2030 roku - w 30 %. Ponadto od 2025 roku część drobnych elementów jak nakrętki czy plastikowe wieczka będą musiały być na stałe przytwierdzone do butelek. Tylko w taki sposób będą mogły trafić do obiegu.


Dyrektywa i co dalej?
Konsekwencje dyrektywy będą najbardziej dotkliwe dla producentów wytwarzających wspomniane towary jak również przedsiębiorców wykorzystujących je na co dzień. Mowa tu o branży gastronomicznej i usługowej. Na chwilę obecną polski rząd nie odniósł się jednak do powyższych przepisów dlatego nie są znane sankcje wiążące się z naruszeniem unijnych przepisów. Nie pozostaje nic innego jak poczekać do czasu gdy wspomniana dyrektywa zostanie zaimplementowana do przepisów obowiązujących w naszym kraju.
Powoli powinniśmy jednak przyzwyczajać się do nowych wymogów jednocześnie zdając sobie sprawę z powagi trudnej sytuacji w jakiej znalazło się środowisko naturalne.
Wydawać by się mogło, że korzystanie z zamienników będzie niezwykle trudne i ciężko będzie nam przyzwyczaić się do tak radykalnych rozwiązań. Rzeczywistość jednak pokazuje, że nie powinno być aż tak źle. Już teraz daje się zauważyć eko trend, który zmusza nas do szukania alternatywnych rozwiązań dla wyrobów z plastiku. Coraz więcej pojawia się opakowań do żywności wyprodukowanych z surowców odnawialnych, ulegających biodegradacji czy nadających się do kompostowania. Ważne aby o zmianach zacząć myśleć już teraz i szukać alternatywnych rozwiązań, by jak najszybciej zaadoptować się do nowej rzeczywistości. Mowa tu o opakowaniach produkowanych z odpadów roślinnych, papieru, metalu itp..

 

photo: iStock

wtorek, 10 listopad 2020 13:09

Przejdź z nami na dostawy

Napisał

Oferujemy szeroki wachlarz jednorazowych opakowań do dań na wynos dla gastronomii, cateringów oraz restauracji. W zależności od rodzaju, nasze tacki przeznaczone są do recyklingu, kompostowania przemysłowego lub kompostowania z bioodpadami. Produkowane są z PP i PET - surowców w pełni nadających się do recyklingu oraz z surowców roślinnych, odnawialnych i niskoemisyjnych.

Jesteśmy jedyną w Polsce firmą z tak bogatą i kompleksową ofertą produktów przeznaczonych do pakowania na wynos. Nasze marki Metro-Catering-System oraz me.Organic nie mają sobie równych pod względem jakościowym i asortymentowym.

Potrzebujesz pomocy przy wyborze opakowania? Zadzwoń lub napisz do nas. Pomożemy ci znaleźć najlepsze rozwiązanie. Doradzimy również w wyborze zgrzewarek oraz akcesoriów do pakowania (folii do zgrzewu, matryc czy papierowych toreb).

 

Jesteśmy dla ciebie:

od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00

phone icon +48 77 464 44 22 / 77 435 25 54

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. /Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 website iconmetroo.pl lub metro-catering-system.pl

czwartek, 05 listopad 2020 12:41

Przede wszystkim higiena, czyli posiłki w drodze

Napisał

Sytuacja, w której znaleźliśmy się na początku tego roku z powodu pandemii korona wirusa, zmusiła nas do większej dbałości o nasze zdrowie i bezpieczeństwo. Warto wspomnieć o tych kwestiach, szczególnie gdy mowa o posiłkach na dowóz, ponieważ coraz więcej osób korzysta z tego typu usług.

Jedzenie z dowozem

Jest to o tyle wygodna sprawa, że zamówione danie dostarczane jest wprost pod nasze drzwi. Ponadto nie musimy narażać własnego zdrowia, robiąc zakupy w zatłoczonych sklepach i ryzykując zakażeniem, mamy też więcej czasu na inne sprawy. Z drugiej strony usługa dań na wynos stała się w wielu przypadkach jedynym źródłem dochodu dla restauracji czy barów, które w wyniku obostrzeń musiały zamknąć swoje drzwi przed klientami. Straciły więc możliwość zarobku i, aby ustrzec się przed bankructwem, przeszły na system dowozowy lub sprzedaż na wynos.

Bezpieczeństwo i higiena

O co powinny zadbać firmy dowożące posiłki, aby usługa była bezpieczna i spełniała wszelkie procedury reżimu sanitarnego?

Przede wszystkim chodzi o bezkontaktowe dostawy jedzenia. Ważne, aby firmy kurierskie dowożące jedzenie zadbały o bezpieczeństwo i należytą higienę swoich pracowników. Chodzi o czynności, które kurierzy powinni wykonać przed rozpoczęciem swojego dnia pracy::

- pomiar temperatury,

- informowanie przełożonych o ewentualnych objawach chorobowych,

- informowanie o ewentualnych kontaktach z osobami zakażonymi lub na kwarantannie,

Ponadto należy pamiętać o regularnej dezynfekcji i myciu rąk oraz płatnościach online.

Dodatkowo codziennej dezynfekcji powinny bezsprzecznie zostać poddane pojazd, w którym posiłki są przewożone, wyposażenie kuriera (np. kluczyki do auta) czy boksy do transportu żywności. Ponadto posiłki muszą być odbierane i przekazywane bezkontaktowo. Oznacza to, że obsługa restauracji powinna zostawić posiłek w bezpiecznej strefie, a następnie oddalić się w celu uniknięcia kontaktu z osobą odbierającą go. Następnie kurier po przywiezieniu posiłku na miejsce, zostawia danie przed domem czy firmą, w miejscu nie będzie miał kontaktu z innymi osobami. Dopiero po jego oddaleniu się osoba zamawiająca jedzenie może bezpiecznie je odebrać. 

Eliminacja ryzyka

Bardzo ważną kwestią w bezkontaktowej dostawie jest także korzystanie z płatności online. Takie działanie eliminuje ryzyko możliwego zakażenia. Główny Inspektorat Sanitarny polecił Kodeks Dobrych Praktyk określający zasady bezpiecznych dowozów posiłków. Należy podkreślić, że odpowiedzialne firmy kurierskie stosują procedury, które zostały stworzone, aby wykluczać ryzyko zakażenia COVID-19. Chodzi o wprowadzanie reżimu sanitarnego, a tym samym przestrzeganie procedur bezpieczeństwa w ramach systemu HACCP.

Warto na koniec dodać, że wymogi, o których powyżej powinny być stosowane przez każdą firmę dowożącą posiłki bez wyjątku. Na to, czy reżim sanitarny jest w odpowiedni sposób przestrzegany, uwagę powinni zwracać nie tylko właściciele firm gastro kurierskich, ale także osoby korzystające z tego typu usług. Przecież chodzi o nasze bezpieczeństwo i zdrowie.

 

 

foto: luzern.co

czwartek, 29 październik 2020 12:37

Covid-19 INFORMACJA

Napisał

Covid-19 wciąż nie odpuszcza. Wobec zaistniałej sytuacji zmuszeni jesteśmy dostosować naszą pracę do bardzo dynamicznej sytuacji w Posce i na świecie.

W celu zminimalizowania ryzyka związanego z koronawirusem i zachowania reżimu sanitarnego:

  • w godzinach od 13:45 do 14:05 ma miejsce dezynfekcja naszej firmy (w tym czasie nie będą odbierane połączenia telefoniczne)
  • ze względu na duże obłożenie spedytorów oraz trwające protesty czas dostawy do niektórych rejonów kraju może wydłużyć się do 72h
  • prosimy o dokonywanie zakupów wyłącznie drogą mailową lub telefonicznie.

Bez zmian - pracujemy dla państwa w godzinach od 8:00 do 16:00 od poniedziałku do piątku (za wyjątkiem przerwy, o której powyżej).

 

Zapraszamy także do składania zamówień online w naszym sklepie metroo.pl

 

Za powstałe problemy bardzo przepraszamy.

Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań by bezpiecznie i szybko realizować państwa zamówienia.

 

 

 

fot. calvinpark.limestone.on.ca

czwartek, 01 październik 2020 12:56

Single-Use Plastics i dyrektywa UE

Napisał

5 czerwca 2019 r. została przyjęta dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 w sprawie zmniejszenia wpływu na środowisko niektórych produktów z tworzyw sztucznych. Dotyczy ona trzech grup przedmiotów:

  1. produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych (wymienionych w załączniku do dyrektywy)
  2. produktów wykonanych z oksydegradowalnych tworzyw sztucznych,
  3. narzędzi połowowych zawierających tworzywa sztuczne.

W myśl nowych przepisów od 3 lipca 2021 r. będzie obowiązywał zakaz wprowadzania poniższych produktów wytworzonych z tworzyw sztucznych:

  • patyczków higienicznych,
  • sztućców (widelców, noży, łyżek, pałeczek),
  • talerzy,
  • słomek,
  • mieszadełek do napojów,
  • patyczków mocowanych do balonów,
  • pojemników na żywność wykonanych z polistyrenu ekspandowanego, tj. pojemników takich jak pudełka, z pokrywką lub bez, stosowanych w celu umieszczania w nich żywności, która jest:

- przeznaczona do bezpośredniego spożycia, na miejscu lub na wynos,

- zazwyczaj spożywana bezpośrednio z pojemnika,

- gotowa do spożycia bez dalszej obróbki, takiej jak przyrządzanie, gotowanie czy podgrzewanie, w tym pojemników na żywność typu fast food lub na inne posiłki gotowe do bezpośredniego spożycia, z wyjątkiem pojemników na napoje, talerzy oraz paczek i owijek zawierających żywność, wykonanych z polistyrenu ekspandowanego pojemników na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek, wykonanych z polistyrenu ekspandowanego kubków na napoje, w tym ich zakrętek i wieczek.

Głównym celem nowych przepisów jest ograniczenie użycia i wpływu wspomnianych produktów na środowisko, zwłaszcza wodne. Ponadto chodzi o przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym, zwiększenie recyklingu i zmniejszenie zaśmiecania. Ta zrównoważona, o niskiej emisyjności i oszczędna gospodarka ma przyczynić się z jednej strony do ochrony przyrody, z drugiej, zapewnić wsparcie innowacyjnym bio rozwiązaniom tworząc nowe możliwości dla przedsiębiorców UE w zakresie alternatyw dla produktów wielorazowego i jednorazowego użytku.

Liczby
Obecnie 70% wszystkich odpadów morskich stanowią wyroby z plastiku. Do 2025 roku wszystkie państwa wchodzące w skład UE będą zobowiązane do zbiórki i recyklingu 77% plastikowych jednorazowych butelek na napoje. W roku 2029 liczba ta ma się zwiększyć do 90%. Dodatkowo od 2025 roku wszystkie butelki plastikowe, które trafiają na rynek będą musiały zostać wykonane minimum w 25 % z materiału pochodzącego z recyklingu, a od 2030 roku - w 30 %. Ponadto od 2025 roku część drobnych elementów jak nakrętki czy plastikowe wieczka będą musiały być na stałe przytwierdzone do butelek. Tylko w taki sposób będą mogły trafić do obiegu.

Dyrektywa i co dalej?
Konsekwencje dyrektywy będą najbardziej dotkliwe dla producentów wytwarzających wspomniane towary jak również przedsiębiorców wykorzystujących je na co dzień. Mowa tu o branży gastronomicznej i usługowej. Na chwilę obecną polski rząd nie odniósł się jeszcze do powyższych przepisów, dlatego nie są znane sankcje wiążące się z naruszeniem unijnych wytycznych. Nie pozostaje nic innego jak poczekać do czasu gdy wspomniana dyrektywa zostanie zaimplementowana do przepisów obowiązujących w naszym kraju.
Powoli powinniśmy jednak przyzwyczajać się do nowych wymogów jednocześnie zdając sobie sprawę z powagi trudnej sytuacji w jakiej znalazło się środowisko naturalne.

Wydawać by się mogło, że korzystanie z zamienników będzie niezwykle trudne i ciężko będzie nam przyzwyczaić się do tak radykalnych rozwiązań. Rzeczywistość jednak pokazuje, że nie powinno być aż tak źle. Już teraz daje się zauważyć eko trend, który zmusza nas do szukania alternatywnych rozwiązań dla wyrobów z plastiku. Coraz więcej pojawia się opakowań do żywności wyprodukowanych z surowców odnawialnych, ulegających biodegradacji czy nadających się do kompostowania.

Ważne aby o zmianach zacząć myśleć już teraz i szukać alternatywnych rozwiązań, by jak najszybciej zaadoptować się do nowej rzeczywistości. Mowa tu o opakowaniach z pulpy roślinnej, papieru, metalu itp.

 

 

 

czwartek, 01 październik 2020 09:19

BioExpo Warsaw wkrótce

Napisał

Serdecznie zapraszamy na najbliższe targi BioExpo Warsaw, które odbędą się w dniach 8-10 października 2020 w Warszawie.

BioExpo to wyjątkowe wydarzenie, ponieważ dedykowane jest bardzo gorącej w ostatnim czasie tematyce jaką jest ekologia. Impreza ma charakter stricte biznesowy i jest doskonałą płaszczyzną do kontaktu producentów z kupcami, właścicielami sklepów, hurtowni czy innymi firmami związanymi z branżą eko. Podczas targów będzie można zapoznać się z wieloma nowościami produktowymi, część z nich bęzie dostępna w Strefie Nowości. Trafiają tam produkty biorące udział w Plebiscycie Konsumentów na najlepszy produkt targów BioExpo. Nasza firma w tym roku do konkursów wystawiła dwa nowe ekologiczne produkty - opakowania do zgrzewu do dań na wynos z serii me.Organic WHITE wykonane z nielaminowanej pulpy roślinnej. Na nasze produkty można głosować pod linkami poniżej. 

 

Zagłosuj i bądź eko razem z nami!

https://bioexpo.pl/bio-pojemnik-do-zgrzewu-me-organic-diamond-white-227x178x50mm-corner/

https://bioexpo.pl/bio-pojemnik-do-zgrzewu-me-organic-diamond-white-160x111x47mm/

 

Zaprszamy serdecznie do głosowania i odwiedzenia naszego stoiska - Metro-Catering-System!

⇒ gdzie?

PTAK WARSAW EXPO

Katowicka 62 / Nadarzyn

 

⇒ które stoisko?

Metro-Catering-System: C 185

hala: C - wejście C8 / wyjście C10

 

⇒ kiedy?

8 i 9 październik - 10:00 - 18:00

10 październik - 10:00 - 17:00 

 

⇒ zaproszenia?

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

piątek, 11 wrzesień 2020 11:56

Polagra Tech 2020 Aktualizacja

Napisał

Mamy nadzieję, że po covidowych zawirowaniach sytuacja w branży targowej powoli wraca na właściwe tory i nic już nie stanie na przeszkodzie, by imprezy targowe, w których aktywnie uczestniczymy od wielu lat, odbywały się bez przeszkód i niespodziewanych zawirowań. W tym roku, pierwszą tak dużą imprezą w dobie pandemii będzie dla nas PolagraTech, która od lat stanowi istotne miejsce prezentacji innowacyjnych technologii spożywczych, wysokiej jakości wyrobów spożywczych oraz rozwiązań dla sektora gastronomicznego. Do zobaczenia będą 3 równoległe salony: 

  • Salon FoodTech
  • Salon Food
  • Salon Horeca

W tym roku zmianie ulegnie termin targów, który zostanie skrócony o 1 dzień. Tak więc najbliższa edycja Polagry odbędzie się w dniach 28-30 września i będzie trwała 3, a nie jak dotychczas, 4 dni. W informacji od organizatorów czytamy:

"Po uważnej analizie rynku, mając na względzie oczekiwania partnerów oraz pozostając w stałym kontakcie z profesjonalnymi zwiedzającymi, Zarząd Grupy MTP podjął decyzję o skróceniu czasu trwania Polagry 2020 o jeden dzień. Skoncentrowanie czasu trwania wydarzenia do trzech dni pozwoli na optymalizację zaangażowania w rozmowy biznesowe oraz ułatwi komunikację pomiędzy interesantami...".

Tak więc serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Metro-Plast podczas wrześniowych targów PolagraTech. Dla Odwiedzających mamy szereg nowości opakowaniowych, pojawią się nowe urządzenia i rozwiazania technologiczne. Zapewniamy nie tylko interesującą ofertę, wspaniałą atmosferę lecz rownież bezpieczeństwo i higienę podczas trwania całej imprezy. 

 

Jesteśmy na stoisku nr 97 w pawilonie nr 5

LOKALIZACJA

ul. Głogowska 14
60-748 Poznań

GODZINY OTWARCIA

28 - 30 września - 10:00 do 17:00

 
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego w trakcie targów nie będzie prowadzona sprzedaż biletów w kasach.

 kup bilet online

 

poniedziałek, 07 wrzesień 2020 10:38

Kto i dlaczego zamawia dietę pudełkową?

Napisał

Biorąc pod uwagę statystyki nie ulega wątpliwości, że zamawianie dań z dowozem stało się na tyle popularne, że nic nie wskazuje na to, by w najbliższym czasie trend ten miałby ulec zmianie. Co trzeci badany (34%) deklaruje, że korzysta z tego typu usługi. Największą liczbę w tej grupie stanowią ludzie młodzi pomiędzy 18 a 24 rokiem życia. Najrzadziej z usługi dowozu dań gotowych korzystają osoby w wieku 46-65 lat, którzy stanowią 27% badanych. Coraz więcej osób zamawiających catering pod drzwi stanowią wegetarianie i osoby na specjalnych dietach.

Na co zwracamy uwagę decydując się na catering z dowozem? Aż 83% badanych deklaruje, że głównym czynnikiem jest różnorodność serwowanych dań. Elastyczność godzin dostaw ceni sobie 76% badanych, a atrakcyjną cenę – 73%.

Dlaczego korzystamy z usług firm cateringowych? Głównymi czynnikami są chęć prowadzenia zdrowego stylu życia, poprawa lub zmiana nawyków żywieniowych i plany treningowe. Na dalszych miejscach są przekonania religijne, zmiana sposobu żywienia najbliższych czy ciekawość nowej kuchni.

 

Żródło: Raport 2020, Rynek Gastronomiczny w Polsce, wyd. lipiec-sierpień

photo: iStock

czwartek, 16 lipiec 2020 12:00

Na jakie opakowania postawić w delivery?

Napisał
Warto podkreślić, że w dobie pandemii Covid-19 większą uwagę przywiązujemy do bezpieczeństwa i higieny, również, gdy zamawiamy posiłki na wynos. Chcemy mieć pewność, że potrawy, które otrzymujemy są bezpiecznie zapakowane, a opakowania stanowią barierę dla wszelkich zarazków.

Dlatego obecnie najwięcej zyskują pojemniki, które można szczelnie zamknąć. Zamawiając czy przygotowując posiłki na wynos przede wszystkim należy zwrócić uwagę na surowiec, z którego są wykonane opakowania i czy serwowanie w nich jedzenia jest dla nas bezpieczne. Warte polecenia są wszystkie pojemniki, które zamykane są przy pomocy folii.

Takie zamknięcie jest bardzo mocne, a co za tym idzie, mamy pewność, że jedzenie przypadkowo nie wydostanie się na zewnątrz. Folie do cateringu chronią zapakowane posiłki przed czynnikami zewnętrznymi jednocześnie nie zmieniając ich właściwości smakowych oraz zapachowych. Umożliwiają pakowanie próżniowe oraz w zmodyfikowanej atmosferze pakowania chroniąc pożywienie przed dostępem powietrza.

Proponowane przez nas folie do zgrzewarek są produkowane ze sprawdzonych i bezpiecznych surowców, dzięki temu mogą być wykorzystywane m.in. przez cateringi, gastronomię czy w przemyśle spożywczym. Uniwersalne folie do zgrzewania pasują do każdej maszyny i bez trudu można wykonać zgrzew z różnymi opakowaniami.

Jeżeli chodzi o pojemniki do dań na wynos – oferujemy bardzo szeroki ich wybór, zarówno z polipropylenu – surowca, który w 100 proc. nadaje się do recyklingu jak i z surowców roślinnych, w pełni kompostowalnych z serii me.Organic. Wykonane są z pulpy trzcinowej lub celulozowej, dodatkowo mogą być laminowane w celu zwiększenia ich odporności na przeciekanie. Warto podkreślić, że coraz więcej klientów zwraca uwagę na aspekt ekologiczny i swoją uwagę kieruje na tego typu opakowania. Jesteśmy przygotowani na taką ewentualność. Oferta opakowań ekologicznych, które wprowadzamy na rynek jest niezwykle bogata i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie odpowiedniego.

Wszystkie nasze produkty spełniają normy bezpieczeństwa, posiadają liczne certyfikaty i świetnie sprawdzą się podczas pakowania wszelkich dań serwowanych na wynos. Solidne wykonanie, oryginalny design oraz uniwersalne kształty dostosowane do wybranego posiłku, zarówno trzyskładnikowego obiadu, sushi, sałatki jak i zupy czy jogurtu są gwarancją, że dostarczane dania zachowują odpowiednią jakość i są hermetycznie zamykane, a przez to w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia. Pojemniki szczelnie zamknięte folią są łatwe do transportowania oraz przechowywania. Warto podkreślić również nie tylko aspekt praktyczny, ale także ekonomiczny, ponieważ zamykanie folią jest dużo tańsze niż używanie opakowań zamykanych wieczkami. Proponujemy także specjalne opakowania na kanapki, również do zgrzewu.

Opatentowane i innowacyjne rozwiązania, które stosujemy gwarantują bezproblemowe i w pełni bezpieczne pakowanie. Nasza firma od ponad 10 lat dostarcza zgrzewarki, pojemniki, folie oraz zapewnia serwis urządzeń. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu zapewniamy spokojną pracę naszym klientom.

 

Nasza wypowiedź ukazała się w Nowości Gastronomiczne IV-V 2020 i na horecanet.pl https://www.horecanet.pl/na-jakie-opakowania-postawic-w-delivery/

 

 

WIĘCEJ AKTUALNOŚCI

 

Metro-Catering-System 

 ul. Warszawska 20, 48-385 Otmuchów
 POLAND
 +48 77 464 44 22
 +48 77 401 74 40
 +48 77 401 74 50
 info@m-c-s.pl

 

 

 

Metro Catering System

meOrganic

me METROO 1

me METROO 1

 

serwis MCS

 

© 2025 Metro-Plast. All Rights Reserved.